Grannsamverkan

Aktuellt 

Oseriösa sotare

Som vanligt hemsöks vi varje år av oseriösa hantverkare. Just nu ringer några som presenterar sig som Rena sotningstjänstenoch erbjuder sotning av imkanaler och köksfläktar. Medlemmar har blivit uppringda av tre olika personer och de är flitiga. På två nummer har av uppringda gjorts mer än fem tusen sökningar och båda har samma operatör. Har du behov av sotning av imkanaler  ska du ringa vår sotare som tar halva priset mot vad dessa brukar erbjuda. Tyresö Nacka Sotnings Distrikt har 08-509 309 05

Bilparkering i Nacka

Bil parkerad på kommunens mark har lappats i Skogalund. Första januari 2016 infördes felparkeringsavgifter i Nacka och parkeringsövervakningen har Nokas Security AB tagit över. Att ett privat parkeringsbolag skriver ut böter brukar inte underlätta kommunikationen när det uppstår problem. Parkeringsreglerna finns på kommunens hemsida

https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/trafik-och-resande/parkering/parkeringsregler/

Till sist om stege utomhus

Har du en stege liggande på tomten så LÅS DEN! Både för din och dina grannars skull. Det har hänt att stege hämtats vid en villa och burits bort för att användas vid inbrott hos en annan. En glad midsommar och en skön sommar önskar Boo Jonsson och Nils Bremberg.

——————————-

Grannsamverkan innebär att man i sitt bostadsområde tillsammans med sina grannar genom uppmärksamhet ska medverka till att brottsligheten minimeras. Grannar, som när de är hemma, är betydligt närmare dig än både polis och bevakningsföretag.

Brottsstatistik 2017 i Nackas 16 grannsamverkansområden.pdf

Om man uppmärksammar okänd person(er) som på något sätt avviker från normalt beteende kan det vara skäl till skärpt uppmärksamhet. Man kan exempelvis passa på att tilltala vederbörande och fråga om man kan hjälpa till om de inte hittar. Då får man snabbt klart för sig hur de talar. Vidare är det bra att memorera ungefär ålder, utseende, klädsel och eventuell ryggsäck. Särskilt skor är värda att lägga på minnet (G W Persson-råd).
Ta gärna foton – även på bilar. Personer som är ute i olovliga ärenden vill inte bli uppmärksammade.

Vid upptakten till eller pågående brott agera snabbt och ring 112. Om man känner att polisen bör informeras om någonting som förefaller lite misstänkt ring 114 14. Kontakta grannar. Ett modernt och snabbt sätt att informera är att även gå med i Safeland (tidigare Trygve) Björn Fihlman (bjorn.fihlman@hotmail.com) kan ge närmare information.

I efterhand informera även någon av nedanstående i Grannsamverkansgruppen om konstaterade brott.

I förebyggande syfte, ta del av följande goda råd:

 •  Ett bra skalskydd, d v s moderna bra lås på ytterdörrar och fönster Gäller även garage och förråd.
 • Lampor tända inne när det börjar skymma så att inte huset ser tomt ut. Gärna även radion eller TV:n igång.
 • Ytterbelysning med skymningsrelä och värmekänslig rörelsedetektor är bra, gärna även på husets baksida.
 • Undvik insynsskydd kring huset. Häckar och stora buskage gör det enklare för tjuven att jobba ostört.
 • Ha aktiviteter igång i området. När man kommer hem från jobbet eller annat, ställ in matkassarna i huset och ta en promenad runt kvarteret. Stanna till och fråga obekanta om man kan hjälpa till. Ge följdfrågor. Tjuvar vill inte bli sedda. Ta gärna bilder på misstänkta personer och deras bilar. Bra att få med reg.nr, biltyp och färg. Om man känner sig för trött för att promenera efter jobbet kan man ta bilen och köra runt lite.
 • När det är hantverkare i området kan det komma tjuvar i jobbarkläder med kanske omärkta skåpbilar.
 • Förvara aldrig guld, smycken, plånbok och smärre elektronik i sovrummet, badrummet eller hallen.
 • Svenska pass har blivit synnerligen stöldbegärliga för de har höga priser på svarta marknaden.
 • Värdeskåp ska man inte kunna bära med sig, de ska förankras i golvet.
 • Moderna bilar är svåra att stjäla utan nyckel. Förvara inte bilnycklar m m i hallen eller synligt från fönster. Det blir allt vanligare med elektroniska bilnycklar. Med en falsk sådan nyckel i fickan kan man på avstånd öppna bilen och se vilken bil som markerar med ljus. Sedan är det bara att köra iväg.
 • Extra stöldbegärliga bilar kan tjuvar med viss elektronisk utrustning ändå stjäla. De kan komma åt nyckelns koder på avstånd. Tester har visat att om man förvarar sin elektroniska bilnyckel omsluten av en aluminiumfolie eller i en aluminiumburk, är nyckeln skyddad mot pirater. Att lägga nyckeln i en vanlig plåtburk räcker inte – det är aluminium som skyddar. Alternativt ha bilnyckeln på längre avstånd från ytterdörrar och fönster!
 • Ha inga åtkomliga stegar olåsta.
 • Om du hör ljudet av krossat fönster – reagera snabbt och kolla. Den som just kastat in stenen genom fönstret ställer sig först i skymundan för att se om det upptäckts.
 • Vid pågående brott ring 112. Polisen säger sig kunna vara på plats inom 7 minuter vid akut larm, betydligt snabbare än bevakningsföretag.

Skogalunds Grannsamverkansgrupp:

Boo Jonson
Hammarénsvägen 47
08-716 24 35/070-648 47 11
boo@jonases.se

Nils Bremberg
Klyvareplan 1
08-716 40 74/070-518 55 85
nb-teknik@telia.com